Manifest Radicale ver­nieuwing jeugdzorg

Geplaatst op 11 juli 2022

De jeugdzorg is dagelijks in het nieuws. Ondanks veel goede bedoelingen geven jongeren, kinderen en ouders massaal aan dat zij zich niet gehoord, gezien en geholpen voelen. Jeugdwerkers lopen weg. Gemeenten klagen over tekorten. Het moet anders. Daarom is er vanuit de beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg nu een Manifest met de titel: Geef kinderen hun vrijheid terug. Laat ieder kind zichzelf zijn. Met het Manifest willen de opstellers mensen in het land inspireren om te kiezen voor een radicaal nieuw verhaal. Teken ook en doe mee!

Totstandkoming Manifest

Zoals je hier uitgebreider kunt lezen, zijn er vanuit Radicale vernieuwing jeugdzorg veel gesprekken geweest op alle niveaus in de jeugdzorg. Daaruit bleek dat veel hulpverleners en organisaties hun best doen om kinderen, jongeren en ouders te helpen. Maar tegelijkertijd voelen betrokkenen zich gevangen in een web van systemen, wetten en regels. Uit alle ervaringen wordt duidelijk dat we in onze samenleving vooral symptomen proberen te bestrijden. Zoals de hoog opgelopen kosten beheersen. Of meer samenwerking tussen hulpverleners proberen te regelen. Maar het gaat heel weinig over de oorzaken en waar kinderen, jongeren en ouders echt behoefte aan hebben.

Een belangrijke conclusie uit alle gesprekken is dat veel kinderen helemaal niet in de jeugdzorg terecht hadden hoeven komen. En als dat wel gebeurt, we veel meer betrokken moeten zijn bij het zoeken naar oplossingen. Ten diepste gaat het erom dat een kind vrij en zichzelf moet kunnen zijn. Helaas is dat nu nog niet het geval in onze samenleving. Het Manifest benoemt dit kort en krachtig. En benoemt vooral ook wat er in de basis nodig is en hoe we dat mogelijk kunnen maken.

“We moeten elkaar inspireren om andere dingen te gaan doen”

De ideeën onderliggend aan het Manifest zijn uitgebreid in de vernieuwingsbeweging besproken, ook tijdens een inspiratiebijeenkomst eind april met kinderen, jongeren, ouders en professionals:

Het doel van het Manifest is om zoveel mogelijk mensen te raken. Maar ook initiatieven, gemeenten, ministeries, regering, jeugdzorgorganisaties, scholen en anderen die betrokken zijn bij de ondersteuning aan kinderen en jongeren. Doel is dat zij het manifest ondertekenen en delen in hun netwerken. Als hulp om ertoe te komen dat we in het hele land gaan doen wat nodig is zodat ieder kind vrij en zichzelf kan zijn. De beweging Radicale vernieuwing jeugdzorg ondersteunt individuen, initiatieven en partijen hierbij – en zorgt voor acties en verbinding.

Voor meer informatie, ondertekenen en meedoen, zie: rvjeugdzorg.nl/manifest.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese