Nieuwe beweging, nieuw gezicht: Dieger ten Berge

Geplaatst op 2 april 2021

Begin 2017 startte LOC Waardevolle zorg de landelijke beweging Radicale vernieuwing verpleeghuiszorg. Om de droom waar te maken dat de zorg steeds om mensen en relaties draait en niet om regels, protocollen en gewoonten. Dit leidde tot dusdanig enthousiasme dat ook in het zorgonderwijs, de jeugdzorg en langdurige geestelijke gezondheidszorg nu vernieuwingsbewegingen opgestart worden. Elk met een heel eigen karakter en dynamiek.

In 23 zorgorganisaties verspreid over het land wordt op dit moment gewerkt aan radicale vernieuwing van de verpleeghuiszorg. En ook al is de beweging in de ggz nog maar net van start, daar doen ook al acht zorgorganisaties mee. Om alle vernieuwingsbewegingen in goede banen te leiden en onderlinge kruisbestuiving
mogelijk te maken is het LOC-ondersteuningsteam uitgebreid tot acht mensen. Dieger ten Berge gaat met
Marie-Antoinette Bäckes vanuit LOC de vernieuwing in de verpleeghuiszorg en langdurige ggz coördineren (update eind 2021: intussen heeft Carlijn van Aalst de rol van Dieger voor de ggz overgenomen en Dieger zet zich vooral in voor Radicale vernieuwing jeugdzorg). In dit artikel stelt Dieger zich voor.

“Bijdragen zodat mensen een betekenisvoller en waardiger leven hebben, is mijn ambitie”

Dieger ten Berge (35) woont in Rijssen, samen met zijn vrouw Marsha. Dieger: “Inmiddels hebben we samen
drie kinderen; Pim, Eke en Jette. Na tien jaar werken voor gemeenten in het sociaal domein ben ik in 2017 gestart als zelfstandige. Ik werk met veel plezier aan bewegingen die uitgaan van talenten en potentie van mensen en een gezonde, duurzame en inclusieve samenleving. Daarnaast ben ik actief in de gemeenteraad van Rijssen-Holten, als CDA-fractievoorzitter. Sinds 2019 ben ik lid van de raad van commissarissen van huisartsenorganisatie UNICUM. Ook ben ik bij diverse vernieuwingsbewegingen betrokken. Zo ben ik programmamanager Vitaal Vechtdal, werk ik op de achtergrond aan Zorgeloos en help ik de gemeente Raalte bij de transformatie in het sociaal domein.”

Nieuw perspectief

“De systemen en patronen in organisaties en onze economie – die van waarde zijn geweest de afgelopen decennia – verliezen aan waarde. Ik ben in mijn element als ik kan werken aan bewegingen die een nieuw perspectief bieden, op de toekomst gericht en niet beperkt door de dwangbuis van het verleden. Merkbare impact hebben, die ertoe leidt dat mensen een betekenisvoller en waardiger leven hebben, is mijn ambitie. De mensen moeten in de beweging altijd centraal staan: patiënten, cliënten en zorgverleners. “Van nature ben ik optimistisch en zie ik overal kansen, die talenten zet ik graag in. Tijdens radicale vernieuwing zullen we tegen weerstand aanlopen en graag zoek ik dan naar oplossingen, verbinding en waar nodig zal ik mensen een spiegel voorhouden.”

Wie zich aangetrokken voelt tot Radicale vernieuwing langdurige ggz of verpleeghuiszorg kan altijd contact
met mij zoeken: d.tenberge@loc.nl.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese