Vertrouwen in de ggz onder druk: steun Rechtszaak tegen Neder­landse Zor­gautoriteit

Geplaatst op 15 februari 2023

Vertrouwen in degene die je helpt (zoals een psycholoog of psychiater) is heel belangrijk voor mensen met psychische problemen. Dat kan niet zonder privacy. Maar de overheid verzamelt steeds meer intieme gegevens. Systemen zijn daarbij belangrijker geworden dan mensen en wat zij belangrijk vinden. Dat moet stoppen, vinden cliënten, psychologen, psychiaters en drie landelijke organisaties. Waaronder de ondersteuner van Radicale vernieuwing langdurige ggz, LOC Waardevolle zorg. Steun ook en doneer voor de rechtzaak!

Cliënten, psychologen, psychiaters en drie landelijke organisaties kondigen een rechtszaak aan tegen de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa). De actiegroep heeft de naam ‘Vertrouwen in de ggz’. LOC Waardevolle zorg is één van de initiatiefnemers. Zorgaanbieders en hulpverleners moeten namelijk heel vertrouwelijke gegevens aanleveren bij de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), over cliënten. Daarmee komen de privacy van cliënten en het beroepsgeheim van zorgverleners in gevaar.

Privacy en beroepsgeheim in gevaar

Psychiaters en psychologen worden door de NZa verplicht om antwoorden van cliënten op vragenlijsten door te geven. Het gaat om de ‘HONOS-vragenlijsten’. Dit is onderdeel van een nieuwe manier waarop de kosten van de zorg betaald worden (het ‘zorgprestatiemodel’). De vragenlijsten gaan over heel persoonlijke en vertrouwelijke gegevens. Zoals over problemen met relaties, gevoelens van minderwaardigheid, schuld, slaapproblemen, depressieve stemming, angst, seksualiteit of verslavingen, maar ook “elk ander mentaal of gedragsprobleem dat veelzeggend is en effect heeft op het gedrag”. Met deze informatie wil de NZa de zorgprestaties van psychiaters en psychologen meten en met elkaar vergelijken. Als behandelaren die vragenlijsten niet aanleveren, krijgen ze een dwangsom van de NZa en moeten ze dus geld betalen.

Onacceptabel

Dit is een inbreuk op de privacy van cliënten en het beroepsgeheim van psychologen en psychiaters. Dat kan niet, zegt de actiegroep. Cliënten kunnen niet meer over hun problemen praten, als ze weten dat die informatie bij andere mensen terecht komt.

De vragenlijsten van de NZa hebben ook geen wetenschappelijke onderbouwing. Het doel van de overheid wordt er ook niet mee bereikt. Dat zeggen hoogleraren psychiatrie en de Algemene Rekenkamer (die de uitgaven van de overheid controleert).

De video vat het samen in één minuut.

Lees verder onder de video

Er is voor de actie van ‘Vertrouwen in de ggz’ een website gemaakt: www.vertrouwenindeggz.nl
Daar staat informatie over de actie en hoe je die kunt steunen. Ook vind je er informatie over het vervolg.

Veel steun

De actiegroep bestaat uit psychiaters, psychologen en cliënten in de ggz, LOC Waardevolle Zorg, het Platform Burgerrechten en Stichting KDVP. Er is veel steun voor de rechtszaak, zoals van veertien hoogleraren in de psychologie en psychiatrie, vakbonden FNV en CNV Zorg & Welzijn en landelijke en lokale zorgorganisaties. Ook cliëntenraden kunnen hun steun betuigen via steun@vertrouwenindeggz.nl.

Er is al veel geld gedoneerd, maar nog niet genoeg.
Meer info vind je op www.vertrouwenindeggz.nl.

Meer informatie

Download artikel als PDF

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Zonder naam (privacy graag!) 1 jaar geleden

Als slachtoffer van seksueel misbruik voelt het voor mij nu niet meer veilig om hierover te praten met mijn behandelaar. Waar is het NZa mee bezig? Wat voor waarde heeft de geheimhoudingsplicht van een behandelaar nog? Ik voel mij nu onveiliger dan ooit. Mijn privacy moet (!!) gedeeld worden? Wat is dan nog de betekenis van het woord privacy? Ik voel mij hierdoor meer dan afschuwelijk. Opnieuw misbruikt en dit gaat opnieuw zwaar over mijn grenzen. 

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 1 jaar geleden

Wat afschuwelijk! Ik leef met je mee… En hoop dat de rechtzaak echt iets kan betekenen.

Ik zou je nog kort iets willen vragen, misschien dat je contact met mij kunt opnemen? Dat kan via d.dronkert@loc.nl of 06 1514 9585.

Hartelijke groeten Douwe
Beheerder van dit platform

Reageer op dit bericht
Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese