Data nnb. Hoe kunnen (ex-)cliënten en naasten verder rol pakken in landelijke beweging?

De precieze datum is nog niet bekend, die volgt later

Cliënten, naasten en ervaringsdeskundigen spraken al eerder af om vaker bij elkaar te komen binnen de beweging. Om samen verder te verkennen waar mogelijkheden liggen om elkaars vernieuwing verder te brengen.

Om in de langdurige ggz te kunnen komen tot menselijke zorg, is het essentieel dat de mensen om wie het gaat en wat voor hen belangrijk is het uitgangspunt is. Dat kan alleen door hen steeds opnieuw te betrekken bij de organisatie van de zorg en ondersteuning. Dat is dan ook het uitgangspunt van de vernieuwing bij de deelnemende organisaties binnen onze vernieuwingsbeweging. Ook bij de activiteiten tussen deelnemers binnen onze landelijke beweging spelen steeds meer cliënten, ervaringsdeskundigen en naasten nu een steeds actievere rol. Zoals door aan te sluiten bij bijeenkomsten, ideeën aan te dragen, bijeenkomsten te begeleiden en op andere manieren mee te denken en doen. En dat maakt zichtbaar indruk op mensen.

Vorige bijeenkomst

13 oktober waren we weer tezamen, te gast bij Kwintes. Aanwezig waren leden van cliëntenraden, een familie-ervaringsdeskundige, een cliëntenraadondersteuner, een zorginkoper van Zorg en Zekerheid, een actieonderzoeker van Trimbos-instituut en mensen vanuit LOC Waardevolle zorg.

We bespraken wat er werkelijk toe doet in het dagelijks leven en werk in de langdurige ggz. En hoe we de agenda van Radicale vernieuwing daar steeds opnieuw voor open kunnen houden. In de praktijk is er steeds de neiging tot structureren en werken volgens vaste plannen. Met Radicale vernieuwing creëren we meer ruimte om vanuit waarden te kijken naar wat er nu echt toe doet: voor cliënten, naasten en medewerkers. Daarna kunnen we kijken welke systemen eventueel helpend zijn. Als structuren juist hinderend zijn, dan kunnen de deelnemende organisaties van Radicale vernieuwing samen optrekken. Als netwerk zijn we dus ‘lerend op reis’, vanuit onze ervaringen in de dagelijkse praktijk. Dat is best spannend. Deze ontmoetingen voeden en helpen ons hierbij, om met nieuw vertrouwen en nieuw zicht op mogelijkheden in de eigen praktijk en samen weer verder te kunnen.

Een voorbeeld: de zorginkoper neemt de verhalen, die alle aanwezigen raken, mee naar zijn organisatie en spreekt uit zich nog meer te gaan  inzetten voor de inzet van familie en ervaringsdeskundigen, hen te willen betrekken bij het inkoopbeleid – en dat ook in dat beleid op te willen nemen. 

Aanmelden & vragen

Ben je cliënt, ervaringsdeskundige of naaste en wil je erbij zijn? Stuur graag een email naar rvggz@loc.nl, of bel 030 – 207 40 67.

Vragen of meer informatie? Neem contact op via de contactgegevens hierboven.

Week van de Radicale Vernieuwing!
> Terugkijken & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese