Hoe creëren we een samen­leving die draait om Waardevol leven?

  • 11 november 2022
  • VWS, Den Haag

Ook dit jaar organiseren betrokkenen bij Radicale vernieuwingsbewegingen de Week van de Radicale vernieuwing, ondersteund door LOC Waardevolle zorg. De week vindt plaats van 7 tot en met 11 november. In Utrecht, Zwolle, bij diverse zorgorganisaties in het land, te gast bij VWS in Den Haag én online. Deze week zijn we ‘Op zoek naar Waardevol leven!’ Op vrijdag 11 november is het thema: Hoe creëren we een samenleving die draait om Waardevol leven?

We organiseren de Week samen met de vernieuwingsbewegingen Radicale vernieuwing zorg in het verpleeghuis en thuis, Radicale vernieuwing jeugdzorg en Radicale vernieuwing zorgonderwijs, en het nieuwe initiatief ‘Nieuwe vormen van samen wonen en leven‘. Deze Week is er volop aandacht Radicale vernieuwing langdurige ggz, voor de andere vernieuwingsbewegingen én voor hoe we van elkaar kunnen leren en hoe we krachten verder kunnen bundelen.

Voorbij sectoren

In de zorg gaat het steeds vaker over ‘Waardevolle zorg’. Als de zorg zich richt op wat belangrijk is voor mensen die zorg nodig hebben, hun naasten en hulpverleners, dan komt het beste in mensen tot uiting. Ook als mensen zorg nodig hebben kunnen zij van grote betekenis zijn voor hun omgeving. En andersom kunnen die omgeving en de samenleving van grote betekenis zijn voor het welzijn en de gezondheid van mensen.

Alleen ervaren veel mensen nu steeds minder ruimte om zélf te bepalen hoe zij hun leven vorm willen geven – op basis van wat voor hén belangrijk is. Systemen, regels, geld en andere belangen nemen het vaak over. Met alle gevolgen van dien en effecten op de gezondheid en het welzijn. Dat kan anders!

Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren? Bijvoorbeeld door in hun buurten en dorpen zelf te kunnen beslissen hoe zij willen samen leven, werken, wonen, leren en spelen? En waarbij organisaties, instanties en overheden helpend zijn – en niet bepalend? 

Den Haag

Deze dag vinden er activiteiten plaats in Den Haag, het VWS-ministerie stelt een locatie tot onze beschikking.

Kijk voor het programma en aanmelden op: weekvanderadicalevernieuwing.nl/vrijdag.

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese