Werkbezoek Avoord en ministerie VWS

  • 22 mei 2024
  • 14:00 - 16:30
  • Avoord

Regelmatig gaan deelnemers bij elkaar op werkbezoek. Ook een aantal leden van de directie langdurige zorg van het ministerie van VWS zijn daar bij. op 22 mei staat een bezoek gepland bij deelnemer Avoord.

Doel van deze werkbezoeken met VWS: samen leren door ervaringen, ideeën en zorgen uit te wisselen op vraagstukken tussen deelnemende zorgorganisaties én VWS. Dit doen we aan de hand van onderwerpen of voorbeelden die de deelnemers in hun eigen werkpraktijk tegenkomen. Samen met de deelnemers, VWS en andere systeempartners (bijvoorbeeld de inspectie of zorgkantoren) kijken we wat we daarvan kunnen leren. Zowel om de praktijk verder te helpen als te leren in het systeem. Anders dan alleen een bezoek waarbij je kijkt naar een voorbeeld werkpraktijk, staat hier dus samen leren en reflecteren centraal. Zo is het een nuttige, lerende uitwisseling tussen de deelnemers, VWS en andere systeempartners.

Programma: Zorgen doen we samen!

Zorgen doen we samen. “Gewoon goede zorg”, dat is wat onze cliënten zoeken voor zichzelf, wat naasten willen voor hun dierbaren en wat Avoord wil voor haar cliënten, naasten en medewerkers. Bij Avoord zijn we trots op hoe we samen werken aan zelfredzaamheid, omdat dit bijdraagt aan ‘van betekenis blijven en samenredzaamheid’. Samenredzaamheid zien we als iets dat we samen te doen hebben: in onze eigen organisatie, maar ook ook in- en met de samenleving, in relatie tot de mensen in de wijken en buurten waar we onderdeel van zijn. Wij delen graag hoe we hier aan werken. Ook kunnen we jullie denkkracht en inspiratie goed gebruiken voor de volgende stappen die nodig zijn.

We zien dat de beweging die we bij Avoord maken naar samenredzaamheid een beweging is die we meer nodig gaan hebben. Dit gezien de veranderende context de komende jaren in zorg en de maatschappelijke transitie die we daarom te maken hebben naar meer samen zorgen. 

Hoe kunnen we in beweging blijven?

En, misschien nog wel belangrijker, het is een beweging die kansen geeft om tot rijkere, waardevollere manieren van samen leven en samen zorgen te komen. We zouden het dan ook fijn vinden om met jullie te verkennen: Hoe kunnen we samen in beweging blijven? Hoe kunnen we (vervolg)stappen zetten en wat hebben we daarvoor nodig? Hoe voorkomen we dat we ‘vast’ blijven zitten in vooraf regelen en risico’s voorkomen?

Drie vraagstukken

Een aantal concrete vraagstukken die ons daarbij bezig houden en die we met jullie zouden kunnen verkennen:

  1. Hoe kijken wij (als maatschappij) naar ouderen? Ouderen kunnen veel meer zelf dan we denken. En ze kunnen nog leren, maar voor je het weet hebben formele- en ook informele zorgers van alles overgenomen. Ouderen raken hierdoor sneller dan nodig regie en zelfredzaamheid kwijt. Hoe kunnen we dit met elkaar doorbreken en wat hebben we daarin vooral af te leren?   
  2. Leven en wonen in vrijheid: Hoe kunnen we steeds weer aansluiten bij iemands verlangen om bijvoorbeeld naar buiten te gaan? Kan iemand met dementie nog een route leren, wanneer willen we hierbij een GPS inzetten, wat is de rol van de mantelzorger en de buurt? En moet je als buurtbewoner iemandmet dementie die je in je wijk tegenkomt weer terugbrengen of is signaleren in de betreffende situatie voldoende? En hoe kunnen wij daar als zorgorganisatie in helpen?
  3. Innovatie: we willen ook graag stilstaan bij een van de innovatie projecten waarin we nu investeren en waarin we maximaal inzetten op “schaamteloos kopieren”. Hoe doe je dat met behoud van de energie van professionals? En hoeveel mag een innovatie kosten? Wat mag daarin verwacht worden van een zorgorganisatie? En wat van andere betrokkenen?

Aanmelden

Dit werkbezoek is voor deelnemers aan de beweging. Heb je interesse om aan dit werkbezoek deel te nemen, neem dan contact op via radicalevernieuwing@loc.nl

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese