Fedde de Boo

Over mij

als vrijwilliger de cliënt optimaal de aandacht geven

Wat ik wil halen uit dit netwerk

informatie om mijn drijfveer te maximaliseren

Ik wil ook iets brengen, namelijk

Actieteam Samen Zeggenschap

Als onderdeel van de beweging Radicale Vernieuwing Zorg is dit actieteam sinds de zomer actief. De rode draad is om te weten wat cliënten of bewoners vinden van de zorg die zij krijgen. Misschien zijn de omstandigheden waaronder zij verblijven of thuis wonen ook wel doorslaggevend.
De formele lijn om dit duidelijk te krijgen is cliëntmedezeggenschap maar die route komt vaak niet van de grond. Covid-19 belemmert daarbij maar ook dat cliënten of bewoners moeilijk die formele stap kunnen nemen. Dat geldt ook voor de familie of mantelzorgers want die hebben het al druk met de aanvullende zorg.
Daarom wordt in dit actieteam uitgewisseld hoe dat op een laagdrempelige manier anders kan om mét de mensen te praten en niet over hen. Huiskamergesprekken of mensen op een thema uitnodigen en niet alvast iets regelen. Bijvoorbeeld een kerstviering terwijl de cliënten eigenlijk zo’n feest thuis of anders willen bleven. De cliënt, naaste en medewerker is de driehoek waaraan de invloed geven moet worden. Hoe kan zo’n driehoek optimaal gestart en vastgehouden worden?
De deelnemende organisaties aan het actieteam zoeken naar voorbeelden hoe het anders kan of beter wordt ondersteund. Bijvoorbeeld dat een bewoner uitleg geeft aan een toekomstige bewoner en zijn of haar familielid en niet alleen door een professional. Ook vrijwilligers kunnen bij deze stappen een rol krijgen om samen te beslissen.
Het actieteam komt een aantal keer per jaar online bijeen en heeft voor het komende jaar al onderwerpen genoemd waarvan wij van en met elkaar kunnen leren. Graag nodigen wij andere organisaties uit om in dialoog door de ogen van de ander naar de (zorg)wereld te kijken.

Organisatie

wzg Samen

Locatie in het land waar jouw/​de activiteiten van de organisatie vooral plaatsvin­den

Nederland

Mijn bijdrages

Nog geen bijdrages op dit sociaal platform.

Mijn reacties

Nog geen reacties geplaatst op dit sociaal platform.
Week van de Radicale Vernieuwing
> Terugkijken 2021
> Alles over 2022

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.