ART: de kunst van samen leren

“Hebben jullie wel bedacht wat we allemaal tegen gaan komen als we met ART* bezig gaan?”

Uuurrrmmmm… het korte antwoord is ‘nee’. Het langere antwoord is ‘nee en dat wil ik ook niet van tevoren weten!’

We gaan op reis binnen het langerdurend verblijf van GGZ Noord Holland Noord met de implementatie van ART en we weten niet helemaal welke route we nodig zullen hebben, welke wegen toch sneller zijn dan we hadden verwacht, waar we de files gaan tegenkomen, welke stoplichten tegen zullen zitten. Misschien zijn er wegen afgesloten of is er juist een nieuwe weg aangelegd.

Wat we wél weten is dat we met 14 betrokken verblijfsteams (klinieken en beschermde woonvormen) en 5 avontuurlijke Maatwerk teams (dagbesteding) vertrekken. Dat we gaan werken volgens de principes van ART. Dat er ruimte is voor de couleur locale en allerlei zijstapjes. Dat we kunnen vertrouwen op facilitering met tijd en kennis vanuit de organisatie. Dat we er wel gaan komen en vast allerlei avonturen meemaken onderweg. Dat we onverwachte obstakels en meevallers tegen gaan komen en dat we genoeg in onze mars hebben om hiermee te dealen of ze in ons voordeel te gebruiken.

We bouwen samen al doende een leertraject voor onszelf. In het vertrouwen dat we de kennis en kunde kunnen ‘ont-wikkelen’ (of ontvouwen) vanuit onszelf en GGZ NHN. Maandelijkse ART-trekkers dagen vormen een onderdeel van de ondersteuning en richten we in met een mix van formeel en informeel leren, synchroon en asynchroon leren, net wat het beste past bij wat voor kennis, kunde of attitude we willen ontwikkelen. De eerste meters zijn gemaakt: op de eerste ART-trekker dag kwam de vraag om informatie over de Herstel Ondersteunde Intake (HOI), iets wat we nooit van tevoren hadden bedacht. Ons eerste onverwachte stukje snelweg op de reis!

Toch nog even de zorg of we weten waar de wegwerkzaamheden staan op het eerste stukje van de route? Een kampvuurgesprek hielp om te verkennen waar we ons zorgen over maakten (en waar we ons echt géén zorgen om maakten!) en wat we in huis hebben om hiermee om te gaan. Weten we zeker dat we alles alvast hebben getackeld? Uuuuurrrmmmm…. Zie boven 😉

De overeenkomsten met het herstelproces spatten er vanaf.

Shuna Vanner

Verpleegkundig specialist GGZ
Coördinator Radicale vernieuwing langdurige ggz bij GGZ Noord Holland Noord

* ART is een methode voor herstelgericht werken vanuit relaties. Om dat wat ertoe doet voor cliënten, naasten en hulpverleners structureel voorop te stellen.

Bekijk in deze korte video die Shuna twee weken geleden maakte, hoe onze vernieuwingsbeweging zoal helpt bij de vernieuwing waar ze over schrijft.

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s verschijnen allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing langdurige ggz. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail rvggz@loc.nl of bel 030 207 4067.

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Platform deelnemers

Alle deelnemers
Click to access the login or register cheese