“Heel veel dingen loslaten en als méns weer samen optrek­ken” (Video)

“In de omgang met een ander laat je je heel vaak afleiden door wat je ziet, door wat je hoort of door wat voor een stempel iemand krijgt. Dat maakt je focuspunt al verward. En dat moet je niet hebben, want je moet open, samen op kunnen trekken.” Aldus Evert Bod, teammanger HVO-Querido. Hij blikt terug op het kampvuurgesprek aan de start van Radicale vernieuwing in zijn organisatie.

Openheid wordt vaak genoemd als iets dat deelnemers aan de kampvuurgesprekken waarderen. Ze merken dat openheid het vernieuwen op verschillende manieren verder helpt. In organisaties die meedoen met Radicale vernieuwing langdurige ggz worden uitwisselingsgesprekken georganiseerd, om het vuur van vernieuwing (verder) op gang te brengen. Vandaar de naam ‘kampvuurgesprekken’. 

Lees hier meer over Radicale vernieuwing langdurige ggz.

Erkenning

“Soms zit het punt waarop iemand zelf het punt vindt ‘ik kan weer verder’, in hele kleine dingen,” weet Evert Bod. “Dat zei die dame die aanwezig was ook: ik werd ontvangen, ik mag ergens zijn, ik krijg goed te eten. Dat kom ik weer op dat stukje erkenning, daar ontleent ze zoveel aan dat ze daardoor weer kan groeien.”

In het gesprek dat ik met de teammanager voerde, vertelt hij meer over hoe hij dit in de dagelijkse praktijk probeert te creëren. En over hoe hij het kampvuurgesprek bij HVO-Querido heeft ervaren en wat het hem heeft opgeleverd.

“Zodat ieder mens weer zelf kan leren en zelf kan herstellen”

“Ik hoop dat we met de radicale vernieuwing waar we naar op weg zijn, dat we dat op gaan pakken met elkaar. Dat we heel veel dingen los kunnen laten van wat we moeten, hoe we hebben leren kijken in de afgelopen jaren, en alles vastleggen om iets voor elkaar te krijgen. En weer veel meer samen op kunnen trekken: klant, bewoner, personeel, maakt mij niet uit hoe je het noemt, maar als méns weer samen op kunnen trekken. Zodat ieder mens weer zelf kan leren en zelf kan herstellen.”

Bekijk de hele video:

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

1 jaar geleden

Reactie verwijderd.

Douwe 1 jaar geleden

Test 2

Reageer op dit bericht
1 jaar geleden

Reactie verwijderd.

1 jaar geleden

Reactie verwijderd.

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s verschijnen allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing langdurige ggz. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail rvggz@loc.nl of bel 030 207 4067.

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Platform deelnemers

Alle deelnemers
Click to access the login or register cheese