Ruimte maken voor het levensver­haal

THE WOUND IS WHERE LIGHT WILL ENTER YOUR HEART
– Rumi –

“Succes creëert kennis. Falen creëert wijsheid!”.
Deze woorden van Floortje Scheepers waren het mooiste wat ik gisteren mee naar huis heb genomen uit Utrecht bij de dag van de  Radicale vernieuwing langdurige ggz  Ik kwam er niet alleen wat halen, maar ook iets brengen. En wel mijn levensverhaal oftewel dat van mijn familie met twee mensen in de langdurige GGZ. Mijn moeder vanaf 1980 en mijn broer ook al ruim 20 jaar.

Samen met Mariken De Koning  en Lisa van Duijvenbooden mocht ik een workshop geven rondom dit thema.
‘Ruimte maken voor het Levensverhaal’, hoe doe je dat? En wat is het belang ervan?
We zijn gestart met een antwoord op die laatste vraag. En wel in de vorm van het lied “Ken je mij?” van Trijntje Oosterhuis.

Ken je mij
Wie ken je dan
Ken je mij
Wie ben ik dan

Een ‘kippevel’ lied wat heel goed weergeeft hoe belangrijk het is om iemand goed te kennen, vooral als dat iemand is die jou als mens nodig heeft. Met name bij mensen die langdurig in de GGZ zitten is het goed om daarbij stil te staan. “Zij mogen veel meer gehoord en gezien worden”, vond een van de sprekers van de dag.

En dat is waarmee we onze deelnemers in de workshop aan het werk hebben gezet. Een creatieve vorm om heel eenvoudig doch evenzo indringend met het levensverhaal bezig te gaan. En wel door middel van poezie.

Uitgangspunt: een mooie spreuk van mijn inspiratiebron, de grote dichter Rumi ‘Voorbij goed of fout ligt een open veld. Daar zal ik je ontmoeten’. Er is namelijk geen goed of fout, het is jouw innerlijk werk met jouw leven.

Resultaat: een workshop met een spiritueel karakter waarbij menig traan vloeide. En precies dat (hoe gek het ook klinkt) was mijn doel.
Die traan, als je die weet te raken bij iemand die gevangen zit in een levensverhaal, die traan is de weg naar heling.

The wound is where light will enter your heart.
– Rumi –

Download artikel als PDF

Praat mee! (3)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tiske 1 jaar geleden

Wat mooi dit, het raakt, dank voor het delen!

Reageer op dit bericht
Seval Sonmez 1 jaar geleden

He Mayke, dankjewel voor je reactie meid. Natuurlijk kan ik dat. Ik heb met Jeannet gesprekken lopen voor iets anders. Misschien een idee om het breder te trekken. We moeten maar ‘ns bij elkaar komen he. 
Groet, Seval

Reageer op dit bericht
Mayke IJland 1 jaar geleden

Wat ben je toch goed bezig Seval!
Hardop nadenkend; Kan je ook zo iets voor naasten betekenen op onze afdeling in Deventer?
Groet Mayke IJland

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s verschijnen allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing langdurige ggz. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail rvggz@loc.nl of bel 030 207 4067.

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Platform deelnemers

Alle deelnemers
Click to access the login or register cheese