Cliënten en medewer­kers voelen zich meer gezien en gehoord

Geplaatst op 11 augustus 2022

Deelnemers putten moed uit vernieuwingsbeweging

Deelnemers en partners van de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz kwamen in juli naar Utrecht voor de Halfjaarlijkse ontmoeting. Wat is er zoal gebeurd sinds de start van de beweging, begin 2021? Hoe werken deelnemers aan vernieuwing, waar leidt dat toe? En welke volgende stappen kunnen we zetten?

Zo’n vijftig vernieuwers en partners ontmoetten elkaar in Utrecht. Onder wie (ex-)cliënten, naasten, zorgverleners, begeleiders, behandelaren, managers, en vertegenwoordigers van de landelijke partners: de Nederlandse ggz, kenniscentrum Phrenos, Trimbos-instituut, Valente, VWS, de Nederlandse Zorgautoriteit, zorgkantoren, inspectie en LOC Waardevolle zorg (ondersteuner van de beweging). Uiteindelijk krijg je de beoogde omslag alleen voor elkaar met betrokkenen op alle niveaus.

Droom

Tijdens de bijeenkomst stond de droom van de beweging centraal. Namelijk het maken van een fundamentele omslag, ‘van regels naar relaties’. Zodat dat wat belangrijk is voor de mensen die zorg ontvangen, hun naasten en voor medewerkers, steeds opnieuw het uitgangspunt is. En niet de regels, financiën, gewoonten of andere belangen. Inmiddels werken veertien deelnemende zorgorganisaties hieraan. 

Lees verder onder de video

Op het podium (vlnr): vertegenwoordigers van kenniscentrum Phrenos, VWS, Trimbos-instituut en LOC Waardevolle zorg

Basis gelegd

We blikten terug en keken vooruit. 2021 stond in het teken van het vormen van het netwerk, in 2022 werken we daarnaast steeds meer inhoudelijk aan thema’s die binnen de beweging spelen, die de droom dichterbij brengen. 

Deelnemers maakten plannen om uit te wisselen rondom thema’s als regie aan cliënten laten en werken op basis van het levensverhaal van cliënten. Ook was er behoefte om uit te wisselen over hoe je als organisatie in de praktijk werkt aan/vanuit de droom. En over de rol die bestuurders daarin kunnen spelen. Vanuit een cliëntenraad werd het belang van afbouwmedicatie ingebracht.

Tijdens de bijeenkomst hebben we nog veel meer in gang gezet, daar berichten we later verder over.

Wat heeft dit al opgeleverd?

Radicale vernieuwing is een langdurig veranderproces. Toch zien we al eerste opbrengsten, op verschillende niveaus. Zoals: 

1) In de directe relatie tussen cliënten en hulpverleners. Hier komt de leefwereld van de cliënt meer centraal te staan. 

De vernieuwingscoördinator van een deelnemende organisatie: “Wat Radicale vernieuwing bijdraagt is dat ik elke keer weer bewust wordt dat het gebeurt door de verbinding tussen cliënt, naaste en medewerker voorop te zetten. Dat maakt dat ik hier in de praktijk -samen met de cliënt- voor zorg.”

Een projectleider: “Bij mij is het met name de bewustwording dat ‘de cliënt centraal stellen’ veel meer inhoudt dan we ons realiseren. Door controle en regels in plaats van vertrouwen en relaties doen we de cliënt tekort.”

En een activiteitenbegeleider weet: “Het heeft mij meer bewust gemaakt waar het om draait. Gewoon contact maken. En vanuit daar werken. Ik ben dus weer met een cliënt samen voor de tv gaan hangen. Voor verbinding en hopelijk uiteindelijk echt contact te maken. Deze cliënt gaat geen gesprekken aan en reageert nooit op mondelinge uitnodigingen voor activiteiten. En als hij antwoord is het altijd nee. Sinds we samen af en toe tv kijken zegt hij me soms gedag. Ook ben ik weer meer individueel gaan wandelen in plaats van groepswandelen.”

Dit draagt bij aan het voorkomen dat mensen voortijdig de organisatie of sector verlaten

2) De manier van werken en gespreksvoering van Radicale vernieuwing (zoals op basis van gelijkwaardigheid en het zien van de hele mens – niet alleen zijn gedrag/aandoening) maken dat cliënten en medewerkers zich meer gezien en gehoord voelen. 

Dit kan bijdragen aan de gezondheid en het leiden van een waardevol leven. Voor medewerkers levert het ook werkplezier op. Dat draagt weer bij aan het voorkomen dat mensen voortijdig uit de organisatie of sector vertrekken. 

3) De uitwisseling in het netwerk maakt, zoals de coördinator van een deelnemende organisatie het verwoordt, dat“landelijk zichtbaar en voelbaar wordt wat iedereen in zijn eigen organisatie doet. En we hoeven het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Tiske Boonstra 1 jaar geleden

Samen tv kijken om een relatie op te bouwen is waardevolle zorg; geweldig, dank!!

Reageer op dit bericht
Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese