‘In­vesteren in langdurige zorg’: coördinatoren-net­werk helpt GGZ Friesland bij ver­nieuwing

Geplaatst op 15 maart 2022

Zoals we eerder al aangekondigden, ontmoeten de coördinatoren Radicale vernieuwing langdurige ggz van de verschillende deelnemende organisaties elkaar in een coördinatoren-netwerk. De eerste bijeenkomst was volgens deelnemers een ‘feest der herkenning’ en leidde tot nieuwe ideeën, verbindingen en een afspraak om vaker in deze samenstelling te ontmoeten. Maak in dit artikel kennis met één van de coördinatoren: Monique Menger van GGZ Friesland. Waar hoopt zij dat de vernieuwing zoal toe leidt en waar plukt ze al vruchten van deelname aan het netwerk?

Carlijn van Aalst, coördinator Radicale vernieuwing langdurige ggz, leidt de eerste bijeenkomst van het coördinatoren-netwerk in: 

“Jullie vervullen allemaal de rol als coördinator vanuit de deelnemende organisaties binnen de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz. Sommigen lopen al een jaar mee, anderen zijn recenter aangehaakt. Het lijkt ons waardevol om met elkaar kennis te maken, uit te wisselen welke drijfveren je hebt om aan te sluiten bij Radicale vernieuwing en hoe je hoopt dat Radicale vernieuwing bijdraagt aan de uitdagingen waar je in jouw organisatie voor staat.“

Carlijn vervolgt: “Ook willen we stilstaan bij hoe je jouw rol als coördinator vervult en wat je daarin tegenkomt. Op deze manier versterken we de onderlinge relaties en de netwerkfunctie van de beweging. Om elkaars krachten en kwaliteiten optimaal te benutten! In de bijeenkomst reserveren we ook tijd voor elkaars vraagstukken en dilemma’s.“

“Dat is het mooie van de radicale vernieuwing: we hebben elkaar al gevonden.”

Hoe kunnen we de beste ondersteuning bieden aan onze mensen in de langdurige zorg, op een manier die passend is en toch nog gericht op ontwikkeling – hoe klein die soms ook is? Dat is wat Monique Menger, coördinator Radicale vernieuwing langdurige ggz bij GGZ Friesland, drijft om zich in te zetten voor Radicale vernieuwing.

Monique Menger werkt volgend jaar vijfentwintig jaar bij GGZ Friesland. “Ik ben begonnen als verpleegkundige in opleiding en we hebben een prachtige organisatie waarin je steeds verder kunt ontwikkelen. Ik ben verpleegkundig specialist en nu directeur zorg (divisie beschermd wonen) bij MindUp. 

Ik leer hier veel en heb een prachtig netwerk om mij heen. En toch merk ik dat wij binnen onze organisatie best nog wel wat schotten hebben als het gaat om de langdurige zorg. Toevallig heb ik een van de andere coördinatoren vorige week daar nog over gesproken. Dat is het mooie van de radicale vernieuwing: we hebben elkaar al gevonden.”

Intern voorbij schotten

Monique Menger vertelt verder: “We zagen dat er veel wordt geïnvesteerd in IHT (‘Intensive Home Treatment’) en HIC (‘High Intensive Care’ oftewel heel intensieve zorg). Maar er wordt eigenlijk helemaal niet zoveel geïnvesteerd in de langdurige zorg. Waardoor het elke keer een soort van kind van de rekening is. Dus we hebben gezegd: dat willen we binnen onze organisatie anders. In eerste instantie haken we aan bij Radicale vernieuwing langdurige ggz, vooral om te kijken hoe wij intern de zaken beter met elkaar kunnen organiseren. En meer kunnen ontschotten. Want daar hebben we veel in te leren.”

Cliënt volgen

“Met mijn collega’s van de klinische verblijfsafdelingen en ambulante ondersteuning zijn we heel erg aan het zoeken: hoe kunnen we nu samen optrekken, zodat wij de cliënt kunnen volgen in zijn klantreis en kunnen kijken wat op welk momenten in die langdurige zorg nou de passende ondersteuning is. In plaats van dat je van het ene schot naar het andere moet. We willen het veel meer met elkaar gaan doen, eenzelfde soort taal gaan leren spreken waardoor je de cliënt kunt ondersteunen, maar ook dat de cliënt elke keer dat hij in een ander deel van onze organisatie komt dat kan ervaren als een logisch vervolg op wat in de andere delen gebeurt.” 

‘Beter goed gejat dan slecht bedacht’

“Wat ik nu al gemerkt heb in het jaar dat we aangehaakt zijn bij Radicale vernieuwing, is dat wij voor heel veel dingen zelf niet opnieuw het wiel uit hoeven vinden. Ik zei vorige week nog tegen een van de coördinatoren Radicale vernieuwing: beter goed gejat dan slecht bedacht! Nou, en dat doen we dan ook graag. 

Dus wij leggen regelmatig vraagstukken waar we in de organisatie tegenaan lopen bij Carlijn, de coördinator van de landelijke beweging neer, van: goh, zouden jullie met ons mee willen denken? Heb je van organisaties gehoord die ook al met dit thema bezig zijn? En hoe kunnen we samen optrekken? Zo hebben we LEVANTOgroep uit Limburg al ontmoet en inmiddels verbindingen gelegd met collega’s van Reinier van Arkel. Prachtig toch, als Friesland en Limburg elkaar ontmoeten en je samen met een thema aan de slag gaat?! Dat is gewoon echt heel leuk en een aanrader.”

Lees verder onder de foto

Monique Menger (in geel) in gesprek met andere vernieuwers
Vraag en antwoord
In de zomer van 2021 organiseerden we binnen de vernieuwingsbeweging ook een ontmoeting op basis van een vraag vanuit MindUp. De vraag was toen: Welke medewerkers kunnen het beste welke (voorbehouden) somatische handelingen uitvoeren voor mensen met psychische en psychiatrische problemen die beschermd wonen?

Tijdens het gesprek werd duidelijk dat het antwoord niet zozeer ligt in het vastleggen van regels of het afbakenen van verantwoordelijkheden, maar veel meer in maatwerk. Vanuit de relaties tussen de mensen van het team en de bewoners. Een van de deelnemers vertelde bijvoorbeeld hoe bij LEVANTOgroep flexibel ingespeeld kan worden op de vragen die zich voordoen bij de bewoners, samen met de mensen die in het team werken. Ook bij de keuze wie welke handelingen uitvoert staat de wens van de cliënt daarin voorop, dus ook de vraag wat hij of zij prettig vindt. Carlijn van Aalst schreef een blog over hoe een en ander praktisch verder uit kan pakken. 

Hoe geven jullie vorm aan je rol als coördinator?

Monique Menger: “Het voordeel bij ons is dat Olaf Galisch en ik allebei directeur behandelzaken zijn. Dus dat wij ook degenen zijn die met elkaar ‘drive kunnen geven’ aan de divisies die wij aansturen.” Naast de divisie beschermd wonen is dat ook de divisie klinische verblijfsafdelingen en ambulante ondersteuning. “En wat dat betreft zitten wij ook wel op een stoel die helpt op het moment dat je verandering teweeg wilt brengen. Dus ik denk dat het voor anderen ook heel fijn is, als je vanuit het bestuur van je organisatie mensen mee hebt. Als het echt uitgedragen wordt, door de mensen die de divisies aansturen helpt het enorm om de mensen daarin mee te krijgen. Maar wij merken dat we het niet alleen kunnen en zijn zo nu en dan ook heel erg aan het zoeken: hoe krijg je al die mensen mee?”  

Halen en brengen

“Sommige medewerkers werken al veertig jaar in de zorg. En voor hen is de verandering vanuit een andere zienswijze soms groot. De één pakt dat makkelijker op dan de ander, en heeft daarin dan iets anders nodig dan de ander – eigenlijk niet anders dan bij het herstelproces van onze cliënten. We willen het gesprek aangaan over de bedoeling. Waardoor mensen ook in een ander soort stand komen staan met betrekking tot hun werk. Maar dat gaat niet zomaar. Daar is best wel het een en ander voor nodig en dat is ook wel waar wij soms zoekende in zijn. We proberen ook te kijken hoe we elkaar binnen de organisatie kunnen enthousiasmeren en wat we kunnen brengen in de Radicale vernieuwingsbeweging. Maar ook: wat kunnen we ook halen bij jullie?”

‘Hoe kunnen we gebruik maken van elkaars pad?’

“Onlangs hebben we de koppen nog bij elkaar gestoken om te kijken: hoe kunnen we gebruik maken van elkaars pad? Wij merken binnen de organisatie dat je niet allemaal hetzelfde startpunt hebt, als het gaat om de vernieuwing. Dus je wilt ook kijken: hoe kan een ieder zijn eigen weg bewandelen naar een doel dat je graag wilt behalen? En daarin gebruik maken van elkaar, zonder dat de ene partij het gevoel heeft dat de ander er overheen rolt.”

Download artikel als PDF

Praat mee! (1)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese