VWS-direc­teur langdurige zorg: regels durven schrappen getuigt van bes­tuurlijk lef

Geplaatst op 29 november 2022

We blikten al eerder terug op de Week van de Radicale vernieuwing, op de dag die geheel en al in het teken stond van Radicale vernieuwing langdurige ggz. In het kader van Radicale vernieuwing in het verpleeghuis en thuis, stond die week ook een inspiratiegesprek op het programma met vernieuwers, de inspectie, een vertegenwoordiger van een zorgkantoor en de directeur langdurige zorg bij VWS. Zorgvisie schreef er een artikel over.

VWS is ook partner van Radicale vernieuwing in de langdurige ggz. Net als de inspectie en zorgkantoren. Binnen onze beweging gaan ook steeds meer geluiden op om regels en rapportages onder de loep te nemen: kan dat ook anders, zinvoller? Zo organiseerde LEVANTOgroep tijdens de Week van de Radicale vernieuwing een inspiratiesessie over dit onderwerp die naar meer smaakte, en wordt nu gekeken hoe dit opgevolgd kan worden. (Wil je daar bij aan sluiten of meedenken? Laat het graag weten via een reactie onder dit bericht, mail rvggz@loc.nl of bel 030 – 207 40 67.)

‘Cultuur van afrekenen aanpassen’

In het artikel in Zorgvisie is te lezen:

“Die houding om regels te durven schrappen, getuigt volgens Michiel Geschiere , VWS-directeur langdurige zorg, van bestuurlijk lef. En dat is nodig, aldus de stakeholders. ‘We kunnen het systeem wel veranderen, maar als we de cultuur van afrekenen en geen risico’s willen lopen niet aanpassen, leidt een afgeschafte regel binnen no time na een incident tot een nieuwe regel erbij. Daarom moeten we het gesprek aangaan over welke risico’s we durven te lopen en hoe we handelen als het toch een keer fout gaat’, zegt Marthijn Laterveer, coördinator LOC Waardevolle zorg.

Geschiere is het daarmee eens. ‘Vroeger hadden we bij VWS de neiging om er direct bovenop te springen bij fouten.’ Maar fouten maken is onvermijdelijk, aldus de topambtenaar. ‘Daarom bezien we een ontregelexperiment na een incident niet direct als een mislukking, maar steunen we zorgaanbieders zoals Carintreggeland die hun nek uitsteken.’

Lees hier het uitgebreide artikel op Zorgvisie.nl (voor gratis en betaalde abonnees).

Meer weten

Het inspiratiegesprek met de vernieuwers van Carintreggeland, Michiel Geschiere, Marthijn Laterveer en vertegenwoordigers van het zorgkantoor en de inspectie is opgenomen en hier terug te kijken.

Vanuit de beweging Radicale vernieuwing zorg is enkele jaren geleden in samenwerking met VWS een publicatie gemaakt met als titel ‘Van regels naar relaties: Hoe kunnen regels bijdragen aan waar­de-vol­le zorg?‘ Met daarin allerlei voorbeelden van afgeschafte regels. Mensen uit zorgorganisaties vertellen hoe zij regels, protocollen en structuren toetsen op hun waarde. En hoe ze die waar mogelijk en relevant inzetten, bijstellen of schrappen.

Maar de publicatie gaat ook over de zoektocht hoe je om kunt gaan met regels als je wilt werken aan Waardevolle zorg/radicale vernieuwing. Zoals hierboven geschetst, is er namelijk ook de ervaring dat het afschaffen van een regel kan leiden tot weer nieuwe regels. En dat het dus niet zozeer om afschaffen alleen gaat, maar juist ook om de onderliggende cultuur. 

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese