ggz-systeem

Eindrap­port actie-on­der­zoek Radicale ver­nieuwing langdurige ggz met Doeboek

Trimbos-instituut en kenniscentrum Phrenos hebben uitgebreid onderzoek gedaan naar de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz. Van 2021 tot en met 2023 is onderzocht hoe de deelnemende organisaties in de praktijk werken vanuit relaties ('relationeel' of ‘triadisch’) en hoe dit bijdraagt aan een betekenisvol leven voor cliënten, naasten en hulpverleners. Ook is gekeken naar hoe de vernieuwers van elkaar leren binnen de vernieuwingsbeweging. Hoewel het actie-onderzoek zich richt op langdurige ggz, werd gaandeweg duidelijk dat inzichten ook waardevol zijn voor andere sectoren zoals de ouderenzorg en gehandicaptenzorg. 

lees verder

Webinar: Uitkomsten actie-on­der­zoek Radicale ver­nieuwing

26 maart 2024

In dit webinar met de actie-onderzoekers, hoor je de belangrijkste conclusies en inzichten vanuit het actie-onderzoek. En krijg je concrete handvatten hoe je er zelf in je eigen praktijk mee aan de slag kunt.

lees verder

Online sparsessie (mede)zeg­genschap naar de buurt/​​wijk

13 maart 2024

Geplaatst op 1 maart 2024 - Thema's: Opstart vernieuwings­beweging
Tijdens deze online sparsessie gaan we in gesprek over de zoektocht die nu in de samenleving plaatsvindt over zorg en welzijn. We willen toewerken naar een nieuw samenspel en de invloed op zorg en hulp weer dichtbij mensen leggen: "(mede)zeggenschap naar de buurt of wijk" 

lees verder

Ervaringen ver­nieuwingsbeweging in brief aan infor­mateur en politici

Mede op basis van ervaringen in onze vernieuwingsbeweging heeft LOC Waardevolle zorg (initiatiefnemer en ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing) 23 januari een brief gestuurd aan informateur Ronald Plasterk.

lees verder

Hier zijn dor­pelin­gen zelf zorg gaan regelen

Geplaatst op 24 november 2023 - Thema's: Opstart vernieuwings­beweging
Op basis van de behoeften van de dorpelingen zijn inwoners van Austerlitz vanaf 2012 zelf zorg en voorzieningen gaan regelen. Het burgerinitiatief leidt tot meer sociale cohesie, minder zorg en veel mensen die vrijwillig bijdragen aan de leefbaarheid. “We blijven consequent redeneren vanuit de vraag (dus niet vanuit het aanbod).”

lees verder

‘Het gaat over dat je altijd herstel­gericht werkt’ | Actieteam Zinvolle dagin­vul­ling

Geplaatst op 8 september 2023 - Thema's: Vernieuwing bij deelnemers, Zinvolle daginvulling
“Wat is een zinvolle daginvulling en hoe kan deze ondersteunend zijn in een herstelproces van mensen met een psychische kwetsbaarheid? Ik gaf samen met Thomas Rijke van RIBW Overijssel een workshop over dit thema bij de halfjaarlijkse bijeenkomst van Radicale vernieuwing langdurige ggz.” Aan het woord is Suzanne van de Voorde, projectleider bij deelnemer MindUp/GGZ Friesland. Een impressie van die workshop en stand van zaken van dit actieteam.

lees verder

‘Laat buurtbewoners eigenaar zijn van zorg en welzijn’ | Meet-up Radicale ver­nieuwing

Er zit veel kracht in lokale initiatieven van burgers en hun vernieuwende aanpak. Tijdens de tweede Meet-up Radicale vernieuwing bij het Rotterdamse initiatief ‘Zorgvrijstaat’, bespreken we hoe zeggenschap van mensen in de buurt tot stand kan komen. Hoe kunnen we ‘zorgzame buurten’ creëren? Hoe organiseren we andersoortige werkwijzen waarbij zorg aanvullend is, aansluit en we slim krachten bundelen? Zulke werkwijzen zijn hard nodig, ook om de toenemende regelzucht, medicalisering en andere belangen het hoofd te bieden. Een verslag.

lees verder

Zinvolle dagin­vul­ling bij langdurig psychische problemen | Mensen voorop, niet regels en geld

We willen niet dat een ander voor ons bepaalt wat we moeten doen. Of wat voor ons zinvol zou zijn. Toch is dat wat in de langdurige ggz gebeurt. Beperkte standaard manieren om je dag in te vullen, druk op hulpverleners om cliënten te ‘activeren’ om doelen te behalen en budgetten niet te overschrijden. Hoe kan het anders?

lees verder (1)

‘Als mensen er voor elkaar zijn, is de meeste zorg over­bodig’ | Op bezoek bij Het 8ste Werk

Meer ruimte maken voor lokale zeggenschap, zodat mensen samen hun eigen oplossingen kunnen bedenken. En kunnen aangeven wat zij daarbij van collectieve voorzieningen nodig hebben. In 2023 bezoeken we plekken waar mensen lokaal invulling geven aan 'Waardevol leven'. We starten een dialoog - zonder dat het bij ‘alleen praten’ blijft - en vinden medestanders in de zoektocht naar verbinding. We beginnen bij Het 8ste Werk in Kampen: een initiatief waar mensen er voor elkaar zijn, waardoor de meeste zorg overbodig is.

lees verder

Een samen­leving creëren die draait om Waardevol leven

21 maart 2023

Hoe komen we tot een samenleving waarin mensen hun leven als betekenisvol ervaren, ook als zij zorg of ondersteuning nodig hebben? Bijvoorbeeld door in hun buurten en dorpen zelf te…

lees verder

Oproep: Deel je knelpunten wet- en regel­geving bij Zinvolle dagin­vul­ling

In het actieteam Zinvolle daginvulling delen mensen uit deelnemende organisaties binnen de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz hun ervaringen. Over de vorm en inhoud van dagbesteding voor mensen die langdurige met zorg te maken hebben. In deze bijeenkomsten gaat het regelmatig over knelpunten die spelen in de praktijk met de financiering van dagbesteding, bijvoorbeeld over wat de gevolgen zijn van de Wet langdurige zorg. We willen we deze knelpunten graag verzamelen. Daarmee willen we meer zicht krijgen op wat hierin speelt en samenwerken aan oplossingen.

lees verder

‘De zorg zou nu gewoon waardevol moeten zijn voor iedereen’

Geplaatst op 3 oktober 2022 - Thema's: de Nederlandse ggz, LOC, Phrenos, Trimbos & Valente
Vandaag gingen op het podium van de Week van de Medezeggenschap twee mensen uit onze vernieuwingsbeweging in gesprek over het thema van de medezeggenschapsweek: De toekomst is Waardevolle zorg.  Martijn…

lees verder

Pleidooi voor een nieuwe psychiat­rie van samen­wer­king – Jim van Os en Myrrhe van Spronsen

Geplaatst op 25 maart 2022 - Thema's: Opstart vernieuwings­beweging
Veel mensen die in de psychiatrie werken of er hulp zoeken, concluderen dat het anders kan. DSM-diagnoses voelen beperkend, maar hoe dan wel? Jim van Os en Myrrhe van Spronsen schreven er een boek over. De hulpverlener heeft de waarheid niet in pacht maar kan hem wel vinden: samen met de hulpvrager. We gingen er met hen over in gesprek, lieten ons inspireren en verkennen nu hoe we elkaar verder kunnen versterken.

lees verder

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese