Ken­nismaken met: Liesbeth van Gent (de Neder­landse ggz)

Geplaatst op 1 juli 2021

In deze rubriek stellen we mensen aan je voor uit landelijke organisaties die de beweging Radicale vernieuwing langdurige ggz ondersteunen en versterken. In deze aflevering het woord aan Liesbeth van Gent (de Nederlandse ggz) en Rina Beers (Valente), beiden actief binnen de vernieuwingsbeweging.

Dit artikel is gebaseerd op gesprekken met Liesbeth van Gent en Rina Beers over wat hen drijft om zich in te zetten voor de vernieuwingsbeweging, over hoe zij de toekomst van de ggz voor zich zien, welke potentie zij zien in de vernieuwingsbeweging en welke rol zij kunnen spelen. De gesprekken zijn opgenomen, in deze aflevering kun je luisteren naar Liesbeth van Gent.

Ook te beluisteren als podcast.

“Waardevolle zorg is de mens zien”, begint Liesbeth. “Ook gedrag dat niet meteen begrepen wordt. De uitdaging is om te kijken naar wat iemand dan nodig heeft om er toch bij te horen. Als netwerkcoördinator volwaardig burgerschap werk ik daar aan en diezelfde instelling zie ik ook terug bij LOC Waardevolle zorg [initiatiefnemer van Radicale vernieuwing langdurige ggz, red.]. Met het centraal stellen van het cliëntbelang geven we daar op een belangrijke manier vorm aan.”

Zin en waarde

Rina: “We zijn in Nederland heel zorggericht. Het is minder van: wat heb je nodig om je leven te kunnen leiden zodat het zin en waarde heeft voor jou? Ook al is dat met hulp. Dat is wat mij zo aantrekt in de vernieuwingsbeweging met LOC als initiatiefnemer. De ervaring die LOC heeft opgedaan, heeft zich vertaald in een effectieve methode waarbij we als direct betrokkenen veel van elkaar leren. Van zorgkantoor tot ministerie en van gemeente tot instellingen.”

Samenwerken

“Daarom is samenwerken met andere organisaties zo belangrijk wil je radicaal vernieuwen. Het sluit aan op een cultuurverandering die bij een aantal instellingen nodig is. Mijn ervaring is dat mensen zich vaak beperkt voelen door de regels en daarom onvoldoende mogelijkheden zien om waardevolle zorg te bieden”, vervolgt Liesbeth. “Het inspireert als je voorbeelden krijgt van collega-instellingen. Laten we zorgen dat we de principes waar we allemaal achter staan weer tot uiting brengen. De vernieuwing werkt dan niet alleen door de organisaties heen, maar ook in de maatschappij. Daarmee beïnvloedt het ook het denken over psychische gezondheid.”

Beweging die blijft vernieuwen

“Het is in de ggz heel lang stilstaand water geweest. Er is veel gepraat en veel vernieuwingsbewegingen schieten te weinig wortel. Als we dan toch een nieuw stelsel bouwen, laten we dan kijken naar wat we echt voor mensen kunnen betekenen. Zodat de beweging van vaste waarde wordt, die blijft vernieuwen”, vult Rina aan. “Op dit moment is het resultaat voor deze doelgroep niet zo best – daar is veel winst te boeken. Dit kunnen we doen door elkaar de hand te reiken. Dat is de kans die er nu in zit.”

Meer informatie: www.denederlandseggz.nl en www.valente.nl

Download artikel als PDF

Lees meer artikelen over:

Praat mee! (2)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Bianca Roelofsen 2 jaar geleden

Wanneer we stoppen met beweren dat de GGZ problemen kan oplossen. Wanneer we in de hele samenleving een beweging maken naar gezamenlijkheid in plaats van polarisatie en uitstoting. Wanneer GGZ-zorg beschikbaar komt voor mensen die het écht nodig hebben en we in de samenleving de meer kwetsbaren weer mee laten doen. Dán, ja dan pas, radicale vernieuwing. Dus kortwiek de almaar uitgedijde GGZ-instellingen en open de buurthuizen!

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 2 jaar geleden

Bedankt voor je bijdrage Bianca! 

Radicale vernieuwing gaat inderdaad niet over één nacht ijs. Zoals we ook in het startdocument met onze visie, doel en werkwijze schrijven, gaat het om een grote verandering. Tegelijkertijd denken we dat iedereen er nu al aan kan beginnen, of voort kan bouwen op wat al gaande is. En de kracht van de landelijke beweging is juist ook dat we elkaar (verder) kunnen versterken.

Daarom is het ook zo waardevol dat je jouw ideeën deelt over wat er anders kan in het kader van de radicale vernieuwing van de ggz. Precies ook waar dit sociaal platform voor bedoeld is. Bedankt!

Reageer op dit bericht
Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese