Deel­nemers: Waarom Radicale ver­nieuwing langdurige ggz ertoe doet (video)

Geplaatst op 29 juni 2023

Waarom Radicale vernieuwing langdurige ggz ertoe doet? “Je bent nooit klaar met zoeken. Dus ook als organisatie moet je een organisatiecultuur neerzetten, waarin je die zoektocht samen kunt aangaan. Dat vind ik het mooie en zou ik elke organisatie willen meegeven. Volgens mij kan dat op meer plekken dan we nu doen.” Aldus Estelle Römkens Fremerij (teammanager bij Mediant Geestelijke Gezondheidszorg), een van de deelnemers aan de bijeenkomsten binnen onze vernieuwingsbeweging.

Zij en andere deelnemers maakten na onze meest recente bijeenkomst over ‘een zinvolle dag’ een korte video met filmmaker Anna Stienstra.

“Juist doordat iedereen bij elkaar zit en spreekt, van bestuurder tot cliënt, wordt het wat lastiger om te zeggen: ja, dat kan niet, omdat die ander niet wil”

Lees verder onder de video

Niels van Rhijn (Kenniscentrum Phrenos): “De focus op gelijkwaardigheid en alle partijen bij elkaar, is denk ik wel anders. Ik denk dat dat aanspreekt en ook nodig is om tot verandering te komen. Dat is een ingewikkeld proces, we lopen denk ik in elke organisatie, in elk gremium wel tegen dingen aan waardoor misschien niet alles altijd zo gaat zoals je wilt. Maar juist doordat iedereen bij elkaar zit en spreekt, van bestuurder tot cliënt, wordt het wat lastiger om te zeggen: ja, dat kan niet, omdat die ander niet wil. Het is heel interessant om als kenniscentrum mee te maken hoe zoiets gaat. Dus waar het stuk loopt en waar juist meer mogelijk is dan je denkt.”

“Even stil staan en nadenken: waar zijn we nou helemaal mee bezig?”

Jet Wegdam (Roads Arkin): “Ik denk dat het geheim is dat mensen hier worden geprikkeld om überhaupt even stil te staan en na te denken: waar zijn we nou helemaal mee bezig? Terwijl je dat met elkaar doet, leer je ontzettend veel van elkaar. Je hoort ervaringsverhalen. Je hoort ook verhalen dat je denkt: dat zou ik anders doen. Je denkt ook: hee, ik doe het op deze manier, misschien is het wel goed om het daar met elkaar over te hebben. Ik krijg reacties van andere mensen dat ze het prettig vinden hoe ik het doe.”

“Ik denk dat in de zorg het hart er een beetje uit is. Het gaat heel vaak over geld, over beleid, over regels, heel veel dingen zijn uitgedacht. Daarmee worden bepaalde doelen misschien wel gehaald, maar de doelen om de cliënt goed te ondersteunen misschien nog niet optimaal behaald.”

Bekijk ook de antwoorden van andere deelnemers, onder wie ervaringsdeskundigen en een hulpverlener in de video hierboven.

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese