Petitie en advies: Kabinet, geef nu rust en ruimte voor de ouderen­zorg van morgen!

Geplaatst op 19 december 2023

Update:

“Steeds meer mensen constateren dat de zorg voor oudere mensen vastloopt. De systemen en organisatievormen van nu schieten tekort, een heldere visie op de toekomst van de ouderenzorg ontbreekt. Wat we nodig hebben, is radicale vernieuwing. Nieuwe ouderenzorg, lokaal geregeld, voor ons allemaal, door ons allemaal. Overal vinden mensen en organisaties elkaar al om welzijn en zorg in eigen hand te nemen. Maar ze lopen op tegen regels, instanties die niet samenwerken en constante financiële druk.” Dat schrijft LOC Waardevolle zorg (ondersteuner van de beweging Radicale vernieuwing) op haar online platform.

Op het platform is verder te lezen: “Ruim 1.500 mensen hebben de afgelopen maanden bijgedragen aan een advies aan de kabinetsinformateur en politieke partijen. Een divers en groot gezelschap cliëntenraadsleden, thuiswonende ouderen en mantelzorgers, medewerkers en bestuurders van organisaties in de ouderenzorg en andere betrokkenen, die zich hard maken voor waardevolle ouderenzorg. Met dank aan Espria ledenvereniging die haar leden uitnodigde om ook hun inbreng te leveren. Het advies is een initiatief van LOC Waardevolle zorg.”

Deelnemers in gesprek over advies

Een aantal deelnemers uit de beweging Radicale vernieuwing zijn in gesprek naar aanleiding van dit advies. Naast de benodigde acties van het kabinet gaat het uitgebreide advies namelijk ook in op wat de benodigde radicale verandering van alle andere partijen vraagt. Hoe kunnen we dit nu van visie naar praktijk brengen?

Wil je aanhaken en kijken hoe we elkaar kunnen versterken? Neem graag contact op via de commentaren of: vraagbaak@loc.nl, 030 – 284 3200. En anders via m.backes@loc.nl / 06 – 2299 7789.

We kunnen het tij keren

Het advies is samengevat in een bondig manifest, dat uitgaat van een samenlevingsvisie die verschillende sectoren binnen en buiten de zorg overstijgt. In het manifest is de kern van het advies te lezen:

Als samenleving kunnen we het tij keren. Maar dan moet het anders. Misschien wel radicaal anders. We zien een toekomst voor ons waarin (ouderen)zorg om de mens draait. Waarin er een vruchtbare voedingsbodem is voor initiatieven vanuit de samenleving, en burgers en lokale gemeenschappen zelf hun welzijn en zorg ter hand nemen.

Daarbij gesteund en gefaciliteerd, in nauwe samenwerking met woningbouwverenigingen, zorg en welzijnsorganisaties, overheden, onderwijsorganisaties, ontwikkelaars, bouwbedrijven, de technologiesector, het bedrijfsleven. Samenwerking die uitgaat van mogelijkheden en het wegnemen van belemmeringen, en zo leidt tot werkelijk integrale oplossingen. Waarbij ieder mens van waarde is, alle domeinen van het leven tellen en leefgemeenschappen in alle opzichten prettig zijn om in te leven.

Zoiets vraagt om een positieve verandering van ons allemaal. Aan zo’n verandering willen we werken. Nu. Het nieuwe kabinet roepen we daarom met klem op ons perspectief op de ouderenzorg van morgen over te nemen en daarnaar te handelen.

De petitie is al 3000 keer ondertekend. Ondertekenen kan tot en met 13 februari.
Die dag overhandigen betrokkenen de petitie en het advies aan Tweede Kamerleden in Den Haag.

Deel de oproep in je netwerk!

LOC roept iedereen op: “Samen kunnen we ervoor zorgen dat het kabinet niet om ons heen kan. We hebben berichtjes in onze sociale media klaargezet die je makkelijk kunt delen:”

Manifest

Bekijk of download hier het hele manifest.

Enthousiasme

Het uitgebreide advies is onderaan de pagina te bekijken en downloaden.

Naast de petitie-oproep voor de noodzakelijke landelijke randvoorwaarden, zijn allerlei mensen en organisaties die bij het advies betrokken zijn geraakt nu in conclaaf over wat zij zelf en samen kunnen doen, om de geschetste visie praktijk te maken. In het uitgebreide advies is op hoofdlijnen te lezen wat dat zoal kan betekenen. En wat er nodig is van burgers, buurten, zorg- en welzijnsorganisaties, woningbouwverenigingen, cliëntenraden, verzekeraars en zorgkantoren, onderwijsorganisaties, gemeenten en politiek en landelijke overheid.

Bijdragen

“Om dit alles tot een succes te maken kan LOC alle steun gebruiken.” Schrijft LOC verder op haar platform. “Na het ondertekenen van de petitie krijg je een email met een link om je ondertekening te bevestigen. Op de pagina waar je bevestigt, kun je ook aangeven dat je ons financieel wilt steunen. Of door bepaalde kennis of kunde aan te bieden. Wil je nog op andere manieren bijdragen dan daar staat aangegeven, neem graag contact op via de gegevens bovenaan in dit bericht!” Tot slot heeft LOC een poster gemaakt die je kunt downloaden en ophangen op drukbezochte plekken.

We zijn heel benieuwd naar reacties op dit advies, laat graag een reactie achter onder deze pagina.

Uitgebreide advies

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese