‘Het gaat over dat je altijd herstel­gericht werkt’ | Actieteam Zinvolle dagin­vulling

Geplaatst op 8 september 2023

“Wat is een zinvolle daginvulling en hoe kan deze ondersteunend zijn in een herstelproces van mensen met een psychische kwetsbaarheid? Ik gaf samen met Thomas Rijke van RIBW Overijssel een workshop over dit thema bij de halfjaarlijkse bijeenkomst van Radicale vernieuwing langdurige ggz.” Aan het woord is Suzanne van de Voorde, projectleider bij deelnemer MindUp/GGZ Friesland. Een impressie van die workshop en stand van zaken van dit actieteam.

Stap in de Wijk

Tomas Rijke, coördinator Radicale vernieuwing bij RIBW Overijssel: “Onze organisatie heeft de afgelopen jaren ‘radicale’ stappen gezet in het aanbod van dagbesteding, met hun programma ‘Stap in de Wijk’. Waarbij dagbesteding niet meer binnen, maar alleen buiten de muren van de organisatie een plek heeft gekregen (op enkele plekken na).” In de workshop vertelt Rijke uitgebreider over Stap in de Wijk. Bekijk hieronder de powerpointpresentatie terug.

Lees verder onder de presentatie

Tekst in deze presentatie niet goed zichtbaar (op je mobiel)? Bekijk het op een laptop of desktopcomputer, of klik hier.

MindUp/GGZ Friesland

Van de Voorde vervolgt: “Bij MindUp/GGZ Friesland hebben we het afgelopen jaar een intensief proces doorlopen, waarin we samen met medewerkers, cliënten en samenwerkingspartners hebben gezocht naar een meer herstelgerichte werkwijze binnen de reactiveringslocaties in Friesland. We zijn een nieuwe koers aan het ontwikkelen en na de zomer gaan we daarin concrete stappen zetten.”

“Hierin spelen vragen als: wat doen we zelf en waar kunnen we (nog beter) aansluiten bij andere partijen? Hoe kunnen we meer vraaggericht werken, aansluiten bij de wensen van deelnemers en ze meer regie geven in dit proces? Wat hebben medewerkers nodig om dit goed te kunnen ondersteunen? Hoe kunnen we bij mensen met langdurige problematiek goed aansluiten bij de behandeling? En wat moeten we met dat vreselijke woord ‘dagbesteding’…?”

Tomas Rijke geeft aan dat ze het woord ‘dagbesteding’ liever niet meer gebruiken bij RIBW Overijssel. “Het gaat over deelname aan de samenleving op de manier en op de plek die bij iemand past. Wat waardering, eigenwaarde, ritme en kansen biedt.”

Als een van de dingen waar Van de Voorde trots op is in het werken aan de beweging van regels naar relaties (het motto van Radicale vernieuwing), noemt ze: “Dat de herstelvisie leidend is in alles dat we doen.” 

En wat lastig is? “We voelen ons verantwoordelijk en als expert snel onmisbaar. En het vrijmaken van tijd binnen de teams om mensen mee te laten denken.”

Van elkaar leren

De projectleider vertelt enthousiast verder: “Het was waardevol om dit tijdens de halfjaarlijkse ontmoeting met de ‘ggz-collega’s’ afkomstig uit het hele land te bespreken en ervaringen uit te wisselen!” Twee algemeen directeuren van MindUp en GGZ Friesland vullen haar aan: “Wat goed dat we deze thema’s met elkaar bespreken. Mooi dat we elkaar op deze manier meenemen en van elkaar kunnen leren!”

Thomas Rijke: “Super leuk om samen met Suzanne van de Voorde te doen! Veel herkenning in de thema’s die ons bezig houden. En het belang van het kennen van je waarden om van daaruit de werkwijze vorm te geven.”

In de workshop wordt geconcludeerd dat het van belang is om krachten te blijven bundelen – en soms ook een beetje eigenwijs te zijn. En dat je elkaar daarvoor moet weten te vinden. Dialoog is daarvoor belangrijk, maar ook wordt genoemd dat de werkbezoeken het extra concreet maken en daardoor goed werken. 

Actieteam

Suzanne van de Voorde schetst in de workshop de ontwikkeling van dit actieteam. Ze noemt een aantal acties die tot dusver ondernomen zijn, welke deelnemers betrokken zijn en welke vragen zoal in het actieteam onderzocht worden. Bekijk hieronder haar powerpointpresentatie hierover terug. 

Lees verder onder de presentatie

Tekst in deze presentatie niet goed zichtbaar (op je mobiel)? Bekijk het op een laptop of desktopcomputer, of klik hier.

Meer weten

Verslagen, praktijkvoorbeelden en video’s van eerdere activiteiten van het actieteam kun je op deze pagina terugvinden.

Ben je geïnteresseerd en wil je graag aanhaken bij dit actieteam? Neem contact op met rvggz@loc.nl of bel met 030 207 4067

Download artikel als PDF

Praat mee!

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Deelnemende organisaties

Platform deelnemers

Alle deelnemers

Nieuwsbrief

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Click to access the login or register cheese