ZINVOL RAP­PORTEREN, WAARDEVOL LEVEN!

Foto: Jhoy Dassen (midden) tijdens de workshop

ZINVOL RAPPORTEREN, WAARDEVOL LEVEN!

Elke zorgverlener kan uitleggen waarom rapporteren belangrijk is. Toch kom ik nooit een zorgverlener tegen die vol vuur over het onderwerp spreekt.  Rapportage wordt soms geschreven omdat ze geschreven moet worden (wie zegt dat trouwens?). Rapporteren kost tijd, tijd die ten koste gaat van ontmoeting en contact. Klopt dit wel? Kan rapportage niet juist ook zinvol zijn, waarde toevoegen aan het werk en aan de zorgrelatie?

Workshop

Tijdens de workshop ‘zinvol rapporteren’ die collega Johan Dreesen en ik gaven tijdens de Week van de Radicale vernieuwing stonden deze vragen centraal. De nadruk lag op het schrijven van dagrapportages. We waren op zoek naar antwoorden, maar kregen bovenal een aantal nieuwe en boeiende vragen aangereikt.

Wat is het doel van je rapportage? Wie bepaalt dat doel?
Rapporteer je het dagdagelijkse of ga je op zoek naar het bijzondere? En hoe kom je er met je team en cliënt dan achter wat het bijzondere is? Hoe lukt het om in dialoog het normale, niet zorgelijke te beschrijven?
Hoe zorg je ervoor dat de rapportage ondersteunend is aan goede zorgverlening? Welke eisen stel je dan aan rapportages? Schrijf je ze in het licht van ondersteunings- en zorgplannen?

Wat als bewoners rapporteren?

Wie rapporteert? Wat als bewoners rapporteren? Wat als bewoners en zorgmedewerkers samen rapporteren? Wat als je bewoners stimuleert de rapportage te lezen? En ga je in gesprek over wat je rapporteert?
Waar rapporteer je? Kan dat ook in een openbare ruimte of krijg je dan problemen met de privacy? Zijn daar oplossingen voor?
Kan een bewoner ook nog iets in vertrouwen vertellen of moet alles gedeeld worden met collega’s?

Doe je mee?

Kortom, een hele serie vragen, die we graag verder onderzoeken. Doe jij mee?
Dus ….. wie o wie wil met ons laagdrempelig onderzoeken hoe zinvolle rapportage kan bijdragen aan waardevol leven?

Update: 31 januari was de eerste bijeenkomst, waar plannen werden gemaakt om de komende tijd verder met dit onderwerp aan de slag te gaan. Ergens in maart zal de vervolgbijeenkomst plaatsvinden.

Wil je bij de volgende ontmoeting zijn? Heb je vragen of wil je meer informatie? Plaats een reactie onder deze blog, stuur een email naar rvggz@loc.nl, of bel 030 – 207 40 67.

Download artikel als PDF

Praat mee! (6)

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Meike Windhausen 1 jaar geleden

Super zinvol en interessant! Als mens, maar ook vanuit mijn rol in werkveld en (hbo) onderwijs denk ik graag mee en/of blijf ik graag op de hoogte!

Reageer op dit bericht
Douwe Dronkert 1 jaar geleden

Beste Meike,

Wat leuk om te lezen!
Een eerste datum is intussen gepland. Mijn collega neemt per e-mail contact met je op.

Hartelijke groet,

Douwe Dronkert
(Radicale vernieuwingsteam)

Reageer op dit bericht
Marian Jorna 1 jaar geleden

Dat vind ik wel een heel interessant onderwerp. Ik denk dat er zeker meer mensen zijn die daar over willen meedenken bij Radar.

Reageer op dit bericht
Carlijn van Aalst 1 jaar geleden

Hoi Marian, dank voor je mooie reactie. Als je mij via c.vanaalst@loc.nl je emailadres laat weten, dan zorg ik dat je uitgenodigd wordt voor de (online) ontmoeting van het netwerk! Ik hoor graag mee over jullie organisatie en interesse in Radicale vernieuwing 🙂

Reageer op dit bericht
Odette van der Heijden 1 jaar geleden

Gisteren heb ik de workshop bij Jhoy gevolgd over zinvol rapporteren. Ik was zelf ook al over dit onderwerp aan het nadenken. Mede door de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt. Er is een tekort aan begeleiders en ik zie 3 kansen.

Schuif een deel van de administratieve werkzaamheden door naar anderen zoals secretaresses. Mogelijk zijn zij wel beter aan te trekken, net als facilitaire medewerkers.
Ga het gesprek aan met begeleiders over de keuze om of met cliënten te zijn, dan wel dat ze liever op hun privételefoon of laptop in het kantoor zitten te facebooken, netflixen, etc.
Minder tijd met administratie geeft meer tijd om op de werkvloer te zijn. Onderzoek welke administratie zinvol is.

In plaats van dit laatste punt binnen mijn eigen organisatie te lanceren zou het nog mooier zijn als we dit breder/overstijgend kunnen onderzoeken, waarbij de Radicale Vernieuwing de coördinerende functie heeft. De veelheid aan perspectieven binnen Radicale vernieuwing kunnen we benutten. Juist door de arbeidsmarktontwikkeling ligt hier nu een grote kans voor verandering. Terug naar de bedoeling (finaliteit) van ons werk met relaties i.p.v. regels en met minder administratie. Het thema past precies bij de Radicale Vernieuwing.

Het lijkt mij ook voor zorgverzekeraars interessant, want het lijkt mij nogal duur betaalde uren die niet aan direct cliëntcontact worden besteed.

Reageer op dit bericht
Carlijn van Aalst 1 jaar geleden

Odette, wat tof dat je hier zo betrokken op reageert, ik denk dat dit zeker aansluit bij waardevol leven en zorgen.
Ik zal dit ook breder delen in het netwerk van Radiale vernieuwing langdurige ggz. De veelheid aan perspectieven in het netwerk kunnen we inderdaad mooi benutten lijkt me. Ik deel het daarom ook per email aan de 14 aangesloten deelnemers, zorgkantoren, de inspectie en het ministerie. De actieonderzoekers van kenniscentrum Phrenos en TrimbosInstituut vraag ik ook mee te denken.
Daarnaast weet ik dat er mooie opbrengsten zijn van een vergelijkbaar traject in de langdurige ouderenzorg, vanuit Radicale vernieuwing zorg, zie ook www.radicalevernieuwing.nl/…en/regels/ . Daar kunnen we mogelijk ons voordeel mee doen.

Ben ook benieuwd naar de reactie van anderen in het netwerk en we houden contact!

Reageer op dit bericht

Bijdragen?

Op de Praat mee-pagina’s verschijnen allerlei blogs, vlogs, vragen, antwoorden, tips en oproepen van mensen die betrokken zijn bij Radicale vernieuwing langdurige ggz. Of van mensen met interesse daarvoor. Van mensen uit de kern van het netwerk tot mensen die Radicale vernieuwing en haar visie een warm hart toedragen. Iedereen kan bijdragen. Daarom komt niet alles wat er geplaatst wordt, per se overeen met wat deelnemers uit de vernieuwingsbeweging vanuit hun gedeelde visie vinden.

Praat ook mee >

Vragen? Mail rvggz@loc.nl of bel 030 207 4067.

Deelnemers: Waarom Radicale vernieuwing ertoe doet
> Video & verslag

Platform deelnemers

Alle deelnemers
Click to access the login or register cheese